Unity Kurulumu ve proje oluşturmak için en etkili ve kolay yöntem Unity Hub programından yararlanmaktır. Unity Hub hem projelerimizi oluşturma ve denetlemede hem de farklı versiyonlardaki Unity kurulumu işlemlerini gerçekleştirmede işlerimizi kolaylaştırmaktadır.

Unity kurulumu isterseniz Unity Hub aracılığıyla isterseniz de direkt olarak bir Unity versiyonunu yükleyerek gerçekleştirebileceğiniz bir işlem. Açıkçası Unity Hub proje yönetimi vb konularda daha fazla kolaylık sağlaması ve Unity’nin de bunu önermesi nedeniyle bu yazıda da onu ele alacağız.

Unity Hub ile Unity Kurulumu

Unity kurulumu için öncelikle bir hesap yaratıp, ücretsiz lisansınızı aktif hale getirmeniz gerekiyor.

Kayıt işlemini gerçekleştirmek için https://unity.com/ linkine gidip, sağ üstte bulunan profil simgesine tıklamanız gerekiyor. Ardından da “Create a Unity ID” seçeneğini seçmelisiniz.

Unity Hesap Yaratma
Unity Hesap Yaratma

Bu aşamada isterseniz kullanıcı bilgilerini elle girerek, isterseniz de Apple, Google gibi seçeneklerde sunulan platformlar aracılığıyla kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Unity Hesap Oluşturma
Unity Hesap Oluşturma

Kayıt işlemini yaptıktan sonra sıra geldi Unity Hub uygulamasını indirmeye. https://unity3d.com/get-unity/download adresine gidin, bu kısımdan “Download Unity Hub” seçeneğini seçin.

Unity Hub İndirme
Unity Hub İndirme

Kurulum kısmında ekstra bir bilgiye ihtiyaç bulunmuyor. İsterseniz ihtiyacınıza göre kurulum yapılacak klasörü değiştirebilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra Unity Hub uygulamasını açın ve daha önce kayıt olduğunuz hesap bilgileriyle giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra ayarlar simgesinin yanında bulunan profil butonuna tıklayın. “Manage Licence” seçeneğine tıklayın.

Unity Hub Lisans Ayarları
Unity Hub Lisans Ayarları

Bu pencerede aktif olan lisans bilgilerini görebilirsiniz. Eğer “Personal” lisans bulunmuyorsa, “Activate New Licence” seçeneğine tıklayın.

Unity Hub Lisans Aktifleştirme
Unity Hub Lisans Aktifleştirme

Görselde gördüğünüz şekilde Personal planını seçip “Done” seçeneğine tıklarsanız lisansınız aktif olacaktır.

Unity Personal Lisans Seçimi
Unity Personal Lisans Seçimi

Gelelim Unity kurulumuna. Bu işlem de gayet basit. Şimdi “Preferences” yazısının yanındaki geri tuşuna basarak ana pencereye dönün. Burada sol tarafta “Installs” adlı bir buton göreceksiniz. Buna tıkladığınızda, sisteminizde Unity Hub aracılığıyla yüklediğiniz Unity sürümlerini görebilirsiniz. Şayet Unity Hub dışında bir yükleme yaptıysanız bunu “Locate” butonu ile tanıtabilirsiniz. Biz şu an “Add” Butonuna tıklayacağız.

Unity Hub Unity Kurulumu
Unity Hub Unity Kurulumu

Karşınıza çeşitli seçeneklerin olduğu bir ekran gelecektir. Buradan ister kararlı sürümlere, isterseniz de beta denemedeki sürümlere erişmeniz mümkün. Biz şimdi 2019 sürümü yükleyeceğiz, çünkü en kararlı halde olan sürüm şu anda o. Bunu okuduğunuzda farklı yeni bir sürüm en kararlı sürüm olabilir veya yayında olan diğer sürümlere de göz atmak isteyebilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra, Next tuşuna basmanızı istiyorum.

Unity Hub Unity Versiyonu Seçimi
Unity Hub Unity Versiyonu Seçimi

Açılan bu pencerede de isterseniz Unity’nin bize sunduğu ekstra araçlar ve platformlara build alabilmek için gerekli altyapıları yükleyebilirsiniz. Örneğin şu an gördüğünüz görselde, Android için build altyapısı da yükleme listesine eklenmiş halde. Tekrar “Next” diyerek kurulum işlemini başlatabilirsiniz. Kurulum durumunu Unity Hub üzerinden görebilirsiniz.

Unity Hub Modül Seçimi
Unity Hub Modül Seçimi

Unity Hub ile Proje Oluşturmak

Herhangi bir Unity versiyonunu Unity Hub aracılığıyla yükledikten sonra artık bir proje oluşturabiliriz veya varolan bir Unity projesini açabiliriz.

Unity Hub üzerinde “Projects” penceresi etkinken, varolan projeleri görmemiz mümkün. Unity sürümlerinde olduğu gibi, varolan bir proje klasörünü “ADD” seçeneği ile seçerek Unity Hub’a tanıtabilir ve buradan açabilirsiniz. Yeni bir proje oluşturmak için ise “Create” Seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Görselde gördüğünüz “Create” yanındaki ok işareti, sisteminizde yüklü olan farklı Unity sürümlerini seçerek proje oluşturmanıza imkan tanır. Eğer birden fazla sürüm yüklü ise, “Create” butonuna tıkladığınızda en güncel sürüm üzerinden projeyi oluşturacaktır.

Unity Hub ile Proje Oluşturma
Unity Hub ile Proje Oluşturma

Karşınıza yeni bir pencere gelecektir. Bu pencere içerisinde üst kısımda hangi Unity versiyonu ile projeyi yaratacağınızı görebilirsiniz. Sağ tarafta bulunan “Settings” kısmında projenizin adı ve oluşturulacağı klasörü düzenleyebilirsiniz. Sol tarafta bulunan kısım Unity’nin sunduğu hazır taslak projelerden birini seçerek projenizi yaratmanızı sağlar. Bazıları Unity kurulumuna dahilken bazılarını sonradan indirmeniz gerekmektedir.

Unity Hub Proje Taslakları
Unity Hub Proje Taslakları

Create butonuna tıkladıktan sonra Unity projenizi oluşturup ekrana getirecektir. Bu bilgilerle beraber artık Unity ile yeni sulara yelken açmaya, fikirlerinizi gerçeğe dönüştürmeye ilk adımı atmış oldunuz.

Böylece Unity Kurulumu ve Proje Oluşturmak işlemlerini de tamamlamış olduk. Bundan sonrasında artık isterseniz websitemizdeki yazılardan ister Karadot Youtube kanalımızdan yararlanmaya devam ederek Unity konusunda kendinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz. Unutmadan, her zaman orjinal dokümanlara da bakmakta fayda var. O yüzden Unity Başlangıç Dokümanlarına da bakmanızı muhakkak öneririm. Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle.

CEVAP VER

Buraya yorumunuzu ekleyin
Buraya adınızı girin