Unity 2020.2 sürümü yayında! 15 Aralık 2020 yılı itibariyla çeşitli güncellemeler ve yeni özelliklerle Unity 2020.2 sürümü yayında ve indirmeye açıldı. Bu sürümü ile beraber özellikle çalışma süreçlerini için özellikler geliştirildi ve grafik altyapılarında optimizasyonlar yapıldı. Şayet en son özelliklerden yararlanmak ve 2020.1 sürümünde yaşadığınız sorunlardan kurtulmak istiyorsanız, 2020.2 sürümüne geçmekte yarar var.
Ufak bir hatırlatma da yapalım, Unity’nin de sürekli belirttiği üzere, kararlı bir geliştirme süreci için en son LTS sürümü kullanmanızda yarar var. En son LTS sürümü ise 2019 yılında çıkmıştı, indirmek işlemini Unity Hub üzerinden gerçekleştirebilirsiniz ya da yazımızı inceleyerek “Unity 2019 LTS sürümü yayınlandı” yazımızdan o sürüm daha fazla detay elde edebilirsiniz. Şimdi, Unity 2020.2 sürümü ile gelenler neler onları farklı başlıklar altında inceleyelim.
Unity 2020.2 sürümü ile gelenler
Unity 2020.2 sürümü ile gelenler neler bunları başlıklar halında anlatmadan önce, HDRP için yeni bir taslak sahne eklendi, bunu belirtmekte fayda var. Bu sahne üzerinde özellikle yapılan grafik altyapısı düzeltmeleri ve eklenen özellikleri görmeniz de mümkün. Ayrıca sahneyi inceleyerek grafik hedefleriniz için neler yapmanız gerektiğini de öğrenebilirsiniz.
Unity 2020.2 Sürümü Grafik Geliştirmeleri
Unity 2020.2 Sürümü Grafik Geliştirmeleri özellikle URP ve HDRP için fazlasıyla güncelleme içeriyor. Özellikle URP için Screen Space Ambient Occlusion (SSAO) geliştirmeleri ile artık sahnedeki çevresel aydınlatma etkileri daha geliştimiş halde. Ayrıca daha ufak boyutlu ve hızlı Build sonuçları elde etmeniz de mümkün. URP için bir diğer yenilik ise yeni bir shader eklenmiş olması. Complex Lit adlı bu yeni shader ile “Clear Coat” özelliği ile objenize ayrı bir katmanda görseller eklemeniz mümkün. Unity’nin kullanım için belirttiği örnek ise araç boyası oluşturmak.
HDRP tarafında ise decal system için geliştirmeler mevcut. Bunun dışında Lightning yani ışıklandırma için daha iyi analiz araçları, debug tool özellikleri eklenmiş durumda. Ayrıca Ray Tracing için de geliştirmeler bu sürümde mevcut.
Unity 2020.2 Sürümü Sanat ve Sinematik Araçlar
Unity 2020.2 Sürümü Sanat ve Sinematik Araçlar konusunda da düzenlemelere ve yeni özelliklere sahip. Bunlardan belki ilk dikkat çeken olay Animation Rigging Paketinin artık tam sürüm haline geçmiş olması. Bu araç sayesinde daha rahat şekilde animasyonlar oluşturabiliyor veya varolan animasyonlara dokunmadan belirli kısımlara müdahale edebiliyorduk. Animation Rigging ile yaptığımız örneklerin bulunduğu oynatma listesini de şöyle bırakalım.
Shader Graph üzerinde de hem arayüz hem de performans bakımında çeşitli güncelleştirilmeler yer almakta. Örneğin artık node yapıların özelliklerini direkt olarak üzerlerinden değil de, aynı sahnede yaptığımız gibi sabit bir Inspector panelinde düzenliyoruz. Ayrıca tasarım kullanımında da daha fazla esneklik ve daha kolay bir kullanım amacıyla da arayüzde çeşitli geliştirilmelere gidilmiş.
VFX Graph konusunda da en önemli gelişme C# üzerinde gerçekleşen Event, yani olaylarla beraber çeşitli kontrolleri de sağlayabiliyoruz olmamız. Bu etkileşim sayesinde ışığı, sesi veya fiziksel etkileşimlere müdahale etmemiz mümkün oluyor.
2D konusunda da geri kalınmamış tabii. Özellikle 2D animation ile dahili IK sisteminin daha basit ve kısa sürede animasyonlar oluşturulması imkanı tanınmakta. Varolan hazır 2D prefabları da görsel, fiziksel gibi farklı alt başlıklara bölünmüş ve aralarına yenileri eklenmiş. Örneğin kare, daire, üçgen gibi farklı şekilleri, kinematik veya dinamik fizik özellikleriyle beraber sahneye eklemeniz ve özellikle protoptipleme açısından zaman kazanmanız mümkün. Bu basit şekillerin yanında SpriteShape veya Tilemap için de çeşitli taslak, hazır objeler bulunmakta.
Unity 2020.2 Sürümü Editor Geliştirmeleri
Unity 2020.2 Sürümü Editor Geliştirmeleri QuickSearch 2.0 yani hızlı arama özelliği önplanda duruyor. Sahne veya projemiz üzerinde istediğimizi bulmamız konusunda fazlasıyla yardımı dokunan bir araç. Özellikle çok fazla obje içeren sahneler veya dallı budaklı dosya yapılarında bu aracı kullanmak olmazsa olmaz bir alışkanlık haline gelecek gibi.
Prefablar konusunda da özellikle performans için çeşitli geliştirmeler var. Bu sayede Prefab yüklemelerin 50 kata kadar hızlanabildiği belirtiliyor. Prefablar dışında ayrıca PhysX fizik altyapısı geliştirmeleri de mevcut.
Son kısımda ise beni en mutlu eden yeni özellikten bahsedeceğim. Artık Inpector kısmında array veya list gibi yapılar kullanırken, sıralarını sürükleyip bırakarak değiştirmemiz mümkün. Tamam farkındayım bunu daha önce yapabiliyorduk Editor özelleştirmeler ile, ancak direkt bunun sunulması beni sebepsiz yere mutlu eden bir şey oldu. Kullanım için sadece [NonReorderable] komutunu değişkenin öncesinde kullanmamız yeterli. Şunun güzelliğine bakar mısınız..
Unity 2020.2 Sürümü Programlama Araçları ve Geliştirmeler
Unity 2020.2 Sürümü Programlama Araçları ve Geliştirmeler arasında en güzel şeylerden biri Unity Safe Mode özelliğinin eklenmiş olması. Proje açılışlarında herhangi bir hata alma durumunda, direkt rapor göndermek yerine, Unity’nin bir nevi güvenli modda açılması sağlanarak, neyin sebep olabileceğini anlamanıza da imkan veriyor bu özellik.
C# 8.0 sürümü de artık tam olarak desteklenir hale geldi. Bu sayede daha okunaklı kodlar oluşturmanız ve Async Streams, Nullable Types gibi C# 8.0 ile gelen özellikleri Unity projelerinizde kullanmanız mümkün.
Editor kullanımına da gelirsek de, Configurable Enter Play Mode özelliği ile sahnenin baştan yüklenmesi gibi işlemlerin es geçilmesi ve editor üzerinde oynatma modunda daha hızlı geçilmesi sağlanabiliyor. Projects Setting altında bu seçeneği açıp kapatabiliyorsunuz. Editor için bir diğer yenilik ise editor araçları geliştirirken kullanabilieceğimiz Editor Coroutines yapısının gelmiş olması. Bu sayede MonoBehaviour içerisinde IEnumerator gibi yapılar araçında nasıl Coroutine kullanabiliyorsak, aynısını Editor için yaptığımız geliştirmelerde de kullanmak mümkün hale geliyor.
Ve son olarak, Profiler üzerinden elde edilen Render ve Memory bileşenleri hakkındaki anlık verileri direkt olarak ekrana aktarmanız mümkün. Özellikle build edilmiş halde projelerinizde profiler olmadan, varolan verileri ekranda görebilmeniz ve analiz yapabilmeniz için güzel bir geliştirme olmuş.
Unity 2020.2 sürümü yayında! ve çok daha fazla detay var geliştirmeler ve yeni özellikler hakkında ancak benim gözümden önemli olan kısımlara olabildiğince değindim. İsterseniz Unity’nin blog yazısını okuyabilir ya da sürüm notlarına bakarak daha da detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Umarım faydalı olmuştur. Yeni yazılarda görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.
Hocam merhaba, Unity’nin hangi sürümünün hangi işletim sisteminde çalıştığı veya ne tür sistem gereksinimleri istediğini bir türlü bulamıyorum. Genellikle yeni sürümlerinde. Buna ulaşabileceğim bir kaynak var mı? Veya hazırlayıp paylaşma şansınız var mı? Benim işletim sistemim w8.1 Unity 2020’yi çalıştırma şansım var mı?
Merhaba, aslında kendi sitelerinde de bulunuyor ancak direkt link olarak vermemişler, google araması ile karşımıza çıkıyor. Örneğin 2019.4 sürümü için şu linke bakabilirsin: https://docs.unity3d.com/Manual/system-requirements.html
Genelde Win 7 ve üzerindeki sistemler yeterli oluyor. Hâlâ çok eski sayılmaz senin de kullandığın sistem, kullanabilirsin rahatlıkla. Paylaştığım linkten de daha detaylı bilgi edinebilirsin.
Teşekkür ederim hocam. Ben Windows 7 ve Windows 10 diye görünce sadece ikisinde çalışıyor sandım 🙂 YouTube’dan videoların devamını bekliyoruz 🙂
Rica ederim, her hafta en az 1 video ile devam 🙂