Unity 2019 LTS sürümü 9 Haziran 2020 itibariyle yayınlandı. Takip edenlerin bildiği gibi, LTS açılımı Long-Term Support, her yıl içerisinde son kararlı sürüm olan ve uzun süreli destek verilecek olan sürüm. Şu an itibariyle 2021 yılının ortasına kadar her 2 haftada 1 olacak şekilde bu sürüm için güncellemeler gelecek. Bu tarihten sonrasında ise 2022 Mayıs ayına kadar aylık güncellemelere yayınlanacak. Yayınlanacak bu güncellemeler yeni özellikler eklemeyecek, sadece kullanıcıların karşılaştığı sorunların çözümünü sağlayacak.
Bundan önceki LTS sürümü olan 2018.4 sürümü için destek ise 2021 bahar ayına kadar bahsettiğimiz düzeltme, hata çözme sürümlerine aylık olarak güncelleme almaya devam edecek.
Unity 2019 LTS Sürümü Yenilikler
Yenilikler konusunda Unity 2019 LTS Sürümü aslında önceki 3 sürümün üzerine yeni bir özellik eklemedi, ancak varolan hatalar giderilip daha stabil bir hale getirildi. Genel olarak 2019 sürümü ile gelen yeniliklere göz atacak olursak.
2D Tools :Geliştirilip güncellenen 2 boyutlu editor araçları sayesinde artık 2D oyunlarınız çok daha gerçekçi ve çok daha kolay istediğiniz görüntüyü elde edeceğiniz hale geliyor.
- 2D Animation: Artık sprite objelerimiz ve karakterlerimizi de aynı 3 boyutlu modellerde olduğu gibi rigleyebiliyoruz. Bu sayede animasyon paneli altında karakterlerimiz için animasyon oluşturup projelerimizde kullanabiliriz.
- 2D Lights : Evet, 2 boyutlu ışıklar geldi sonunda. Normalde kullandığımız ışık kaynakları ile sprite nesnelerimizin ışıktan etkilenmesini sağlayamıyorduk. Yalnızca gölge oluşturmak da değil kastettiğimiz. 2 boyuta özel şekilde düşünülmüş ışıklarımız var artık.
- 2D Shader Graph : Aslında bu özellik shader graph yapısından tamamen bağımsız değil. Artık Shader Graph içerisinde de iki boyutlu sprite nesnelerimiz için shader oluşturabiliyoruz. Hatta bunun için bir ders videomuz bile bulunuyor : 2D Shader Graph Dersimiz
- Tilemaps : Zemin veya duvar için oluşturduğunuz sprite dosyalarını tekrar tekrar sahnede çoğaltıp, hizalı mı değil mi diye kontrol ettirmek çok büyük vakit kaybı değil mi ? Şayet haberiniz yoksa, Unity Tilemaps paketi ile bu olaya bir çözüm getirdi sonunda. Editor ekranındayken bir grid yapısı kullanarak sahnemizi tasarlayabiliyoruz artık. Tıkladığımız kutucuk o an seçili olan sprite dosyamızın resmi ile doluyor. Tilemap ve Tile Palette dersimizi izleyerek fikir edinebilirsiniz.
- Sprite Shape : Bu paket de aslında Tilemaps gibi sahne düzenlememizde çok çok işimizi kolaylaştıran bir paket. Ancak her zaman dümdüz halde, grid yapısı şeklinde bir çevre oluşturmak zorunda değiliz. Sprite Shape özellikle zemin, yükselti, girinti çıkıntı gibi doğal şartlarda bulunabilen yapılar üretmekte işimizi baya kolaylaştıran bir özellik.
- Sprite Tools : Daha önce de sprite dosyalarımız için temel değişiklikler yapabildiğimiz araçlar artık daha gelişmiş halde. Özellikle 2D Lights özelliği ile kullanabileceğimiz normal map olarak kullanabileceğimi Secondary Textures özelliği de bu yeni özelliklerden biri.
Addressables: Addressables aslında oyun dosyalarımıza erişip kullanmak için bize büyük kolaylıklar sağlayan bir yapı. Örneğin bir materyalde kullandığınız texture dosyasını değiştirmek güncellemek istiyorsunuz, bunun için tekrar build almanıza bile gerek kalmıyor. Addressables sayesinde yayınladığınız programın kullanacağı dosyalar bir nevi güncelleniyor ve daha önce verdiğiniz adresi baz alarak dosyaları çağırdığı için, o adresteki dosya değiştirildiğinde kolaylıkla dosyayı kullanması gerektiğini biliyor.
UI Builder : Sonunda, o kötü kötü elle arayüz ayarlamalardan kurtuluyoruz diyebiliriz. En azından sanıyorum. Yeni getirilen bu paket sayesinde artık oyunlarımız için arayüz hazırlamak çok çok kolay hale geliyor bence. Şayet web geliştirme ile uğraştıysanız, artık css üzerinde olduğu gibi, arayüz elementlerimize sınıf ve id yapısı ile görsel özellikler atayabileceğiz. Aslında önceden UIElements adı altında benzer bir yapı vardı ancak burada gelen sürükle-bırak yapısı ile çok daha basit ve kullanışlı hale geldi diyebiliriz.
Unity As A Library : Bu özellik çok ilgi çekici bir özellik. Düşünün ki android veya ios için bir yazılım geliştiriyorsunuz, ama “keşke Unity’de yapabildiğim x şeyi burada da yapabilsem“ dediğiniz anlar oluyor. İşte tam olarak bu sorununuzu çözmeye yarayacak bir sistem bu. Unity projenizi bir kütüphane olarak XCode veya Android Studio üzerine ekleyip, native olarak yazdığınız projenize dahil etme şansınız var. Yalnızca Android veya Ios için değil, Windows için de bu özellikten yararlanabiliyorsunuz.
Yeni Unity sürümlerini ve yepyeni özelliklerini anlatacağımız gelecek yazılarda da görüşmek dileğiyle. Unity 2019 LTS sürümü yayınlandı gibi Unity ve oyun geliştirme hakkında haberleri, yeni bilgileri ve dersleri kaçırmamak için bizi takip etmeyi unutmayın.